De Schrijfkroeg

Er is al jaren een beeld: een boerenschuur, twee openslaande deuren, een weiland voor de deur en ergens in de verste verte de dauw die zich in de vroegte van de vroegste morgen optrekt aan de poten van een oude koe die gezapig staat te grazen. Binnen staat een grote houten tafel, geurt de geur van versgemalen koffie door de ruimte en bakt de verse appeltaart zich langzaam bruin.

Het beeld heeft een doel: een plek creëren waar schrijvers in alle rust kunnen komen schrijven.

Het doel heeft sinds 1 maart 2019 een naam: De Schrijfkroeg. En een vorm, anders dan het beeld in mijn hoofd, maar niet minder inspirerend; een lokaal in een oude school. Een school die onder de naam De Centrale onderdak biedt aan creativiteit en saamhorigheid. Een plek waar ik één dag per maand de deuren open sla, de schrijftafel dek en verse koffie zet.

Koffie voor de schrijvers die al bij het krieken van de eerste schrijfdag voor de deur van de Schrijfkroeg blijken te staan. Schrijvers die in stilte schrijven en in alle rust ervaringen delen. Die schrijven aan businessplannen, manuscripten, levensverhalen of zomaar wat gedachten. Schrijvers die na een dag ontspannen werken tevreden naar huis gaan. Met de belofte om terug te komen.

Dat één van de schrijvers op die eerste dag een journalist was die een prachtig artikel schreef voor de plaatselijke krant was de kers op de taart van een dag die ook zonder dat mooier was dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

Met veel plezier kijk ik uit naar alle schrijftafels die ik nog ga dekken. Iedere eerste vrijdag van de maand staat de verse koffie voor alle schrijvers klaar en sla ik de deuren open. Nu alleen de koe nog en misschien wat grazend gras.

De Schrijfkroeg is een initiatief dat uitgevoerd wordt onder de vlag van IJsselstein Schrijft.